Skip to Content

Archived discussions are read-only. Learn more about SAP Q&A

Problem creating application using Design Studio 1.5 on HANA

Hi All,

We are running HANA SPS09, path 095 and are trying to connect Design Studio 1.5 to SAP HANA, connectivity seems OK but as soon as we create an Application we are receiving an immediate error, see the error log below!

Has anyone experienced this before?

FYI, I installed DS 1.5 on a clean (new) system!

Thanks!

Event Details:

Plug-in: com.sap.ip.bi.zen.ui

Severity: Error!!

Message: Failed to create the application.

Exception Stack Trace:

com.sap.ip.bi.zen.connectivity. ConnectivityException: Error in HTTP communication

URL: http://(HANA-SystemName):8000/sap/bi/aas/rt/repo.xsjs

Response code: 500

Reason: "Failed to retrieve activation time of application TEST: devObject is null"

    at com.sap.ip.bi.zen.backends.hana.HanaSystem.callApi(HanaSystem.java:691)

    at com.sap.ip.bi.zen.backends.hana.HanaSystem.getLastModifiedTime(HanaSystem.java:425)

    at com.sap.ip.bi.zen.backends.hana.HanaSystem.createApplication(HanaSystem.java:343)

    at com.sap.ip.bi.zen.ui.internal.util.ExportImportHelper.importApplication(ExportImportHelper.java:612)

    at com.sap.ip.bi.zen.ui.internal.commands.NewApplicationHandler.createNewApplication(NewApplicationHandler.java:110)

    at com.sap.ip.bi.zen.ui.internal.commands.NewApplicationHandler$1.execute(NewApplicationHandler.java:57)

    at org.eclipse.ui.actions.WorkspaceModifyOperation$1.run(WorkspaceModifyOperation.java:106)

    at org.eclipse.core.internal.resources.Workspace.run(Workspace.java:2313)

    at org.eclipse.ui.actions.WorkspaceModifyOperation.run(WorkspaceModifyOperation.java:118)

    at org.eclipse.jface.operation.ModalContext$ModalContextThread.run(ModalContext.java:122)

Session Data:

eclipse.buildId=@qualifier@

java.version=1.7.0_76

java.vendor=SAP AG

BootLoader constants: OS=win32, ARCH=x86_64, WS=win32, NL=en_US

Framework arguments:  BusinessObjects Design Studio

Command-line arguments:  -os win32 -ws win32 -arch x86_64 BusinessObjects Design Studio

Event Details

Plugin: org.eclipse.equinox.ds

Severity: Info

Message: Could not bind a reference of component com.sap.ip.bi.base.application.DeclaredServiceActivator. The reference is: Reference[name = IActivatorBase, interface = com.sap.ip.bi.base.bundle.IActivatorBase, policy = dynamic, cardinality = 0..n, target = null, bind = addRICActivator, unbind = removeRICActivator]

Tags:
replied

Hi All,

Seems an Authorization issue, after granting all *xs* roles to user profile / role (in our case we created an Application role) the application creating is working as expected.

we'll need to determine which exact xs role was missing, once determined we'll update the correct answer.

Cheers,

Peer.

1 View this answer in context
Not what you were looking for? View more on this topic or Ask a question