Skip to Content

Archived discussions are read-only. Learn more about SAP Q&A

Oracle installer fails to start due to permission errors

Hi,Recently I was doing the Oracle 11g installation in AIX 7.1 and faced a problem with Oracle installer not being able to start and perform installation.

The RUNINSTALLER errors are as below :

Has 'rootpre.sh' been run by root? [y/n] (n)y

Error returned::: No such file or directoryPermission deniedsh: /command_output_4522380: cannot createPermission deniedsh: /command_output_4522380: cannot createPermission deniedsh: /command_output_4522380: cannot createError in GetCurrentDir(): 13Error in GetCurrentDir(): 13Error in GetCurrentDir(): 13Error in GetCurrentDir(): 13Starting Oracle Universal Installer...Checking temp space: 0 MB available, 190 MB required.    Failed <<<<Checking swap space: 0 MB available, 150 MB required.    Failed <<<<Checking monitor: must be configured to display at least 256 colors    >>> Could not execute /usr/bin/X11/xdpyinfo    Failed <<<<

Log of rootpre.sh -->

./rootpre.sh output will be logged in /tmp/rootpre.out_14-04-23.12:43:50/bin/uname -a: AIX pidbcid1 1 7 00F6DA9E4C00OSVER: 7OSREL: 1

Environment:------------_=/bin/envMANPATH=/opt/quest/man:LANG=CLOGIN=rootCLCMD_PASSTHRU=1PATH=/usr/bin:/etc:/usr/sbin:/usr/ucb:/usr/bin/X11:/sbin:/usr/java5/jre/bin:/usr/java5/bin:/usr/symcli/bin:/usr/opt/ifor/ls/os/aix/bin:/opt/quest/bin:/opt/quest/libexec/oat:/opt/quest/libexec/vas:/opt/quest/libexec/vas/scripts:/usr/java14_64/jre/bin:/usr/java14_64/bin:/usr/lpp/admsnap:/usr/local/bin:/usr/local/avamar/bin:/usr/local/avamar/bin:/usr/local/avamar/bin:/usr/local/avamar/bin:/usr/local/avamar/binLC_ALL=CLC__FASTMSG=trueHISTFILE=/var/hist/root/.sh_history.ds1adm:rootLOGNAME=rootMAIL=/usr/spool/mail/rootLOCPATH=/usr/lib/nls/locUSER=rootAUTHSTATE=filesSHELL=/usr/bin/kshODMDIR=/etc/objreposHOME=/.rootTERM=xtermMAILMSG=[YOU HAVE NEW MAIL]PWD=/oracle/stage/112_64/databaseTZ=EST5EDTA__z=! LOGNAMENLSPATH=/usr/lib/nls/msg/%L/%N:/usr/lib/nls/msg/%L/%N.cat:/usr/lib/nls/msg/%l.%c/%N:/usr/lib/nls/msg/%l.%c/%N.cat------------

Checking if group services should be configured....ODMDIR=/etc/objrepos, isHACMP=       0Nothing to configure.

I tried checking the permission in tmp folder and also for oracle folders but all seems fine.

Can someone provide resolution steps ?

Regards,

Anupam

Former Member
Former Member replied

Hi All,

Thanks for your help and suggestions.

The issue has been identified and it is related to oracle file systems mount point.

The Unix consultant unmounted the filesystems and found it was mounted with root user.

Later the same has been mounted with orauser and issue has been resolved.

The installation of Oracle successfully completed.

Thanks & Regards,

Anupam

0 View this answer in context
Not what you were looking for? View more on this topic or Ask a question