SAPINST guiengine: login timeout; the client was unable to establish valid

sapinstGUI cannnot connect to sapinst.

Message :

<b>guiengine: login timeout; the client was unable to establish a valid connection</b>

The GUI with selectable install components never shows

Any idea?

I have been trying a lot of alternatives , and did quite some internet investigations, but to no avail.

<b>Details :</b>

WIN2003 SP1 with latest patches

All Firewalling turned off

sapinst 701 (as provided with Sol Mgr 4.0 ; ERP2005)

java JAVA_HOME set to c:\j2sdk1.4.2_12 c:\j2sdk1.4.2_12\bin added to PATH

<b>Step 1 : Start sapinst without GUI</b>... it gives these messsages

<i>SAPinst is getting started.

Please be patient ...

starting gui server process:

sapinstport: 21200

guiport : 21212

guistart : false

command : "c:\j2sdk1.4.2_12/bin\javaw.exe" -cp "C:/DOCUME1/ADMINI1/LOCALS1/Temp/sapinst_exe.2156.1168127928\jar\instgui.jar;C:/DOCUME1/ADMINI1/LOCALS1/Temp/sapinst_exe.2156.1168127928\jar\inqmyxml.jar" -Xmx256M -Dsun.java2d.noddraw=true SDTServer config=jar:sdtserver.xml guiport=21212 sapinsthost=localhost sapinstport=21200

load resource pool F:\51031659_11\DVD_4.0_SAP_Solution_Manager_Inst_Master\IM_WINDOWS_I386\resourcepool.xml

guiengine: no GUI connected; waiting for a connection on host amms, port 21200 to continue with the installation</i>

netstat -a shows a.o. ....

<i>Active Connections

Proto Local Address Foreign Address State

TCP amms:epmap amms:0 LISTENING

TCP amms:microsoft-ds amms:0 LISTENING

TCP amms:1026 amms:0 LISTENING

TCP amms:21200 amms:0 LISTENING

TCP amms:21212 amms:0 LISTENING</i>

looks fine to me.

<b>Step 2 : start startinstgui ...</b>

messages in startinstgui window

<i>Java Runtime found in JAVA_HOME environment variable

Path: c:\j2sdk1.4.2_12\bin\java.exe

Start mode: gui (GUI only)

Connection parameters:

GUIServer host: localhost

GUIServer port: 21212


<<< frog.jar: version 5.4.5 10/19/05 sap.theme: null >>></i>

messages in sapinst window :

<i>guiengine: login in process...............................

guiengine: login timeout; the client was unable to establish a valid connection

Exit status of child: 1</i>

The startinstgui terminates.

netstat -a reveals no lines anymore for the ports.

NOTE... when I start sapinst <b>with</b> GUI then the same sequence of messages.

BUT even after the sapinst is terminated netstat -a shows

TCP amms:1230 amms:21212 ESTABLISHED

TCP amms:1231 amms:21200 ESTABLISHED

TCP amms:21200 amms:1231 ESTABLISHED

TCP amms:21212 amms:1230 ESTABLISHED

I cannot get rid of those and need to reboot.