Skip to Content

Archived discussions are read-only. Learn more about SAP Q&A

SAPOSCOL not running in MS Cluster

Hi, gurus:

We have a problem with SAPOSCOL in a SAP ECC 6.0 system (SAP ECC 6.0 + NetWeaver 7.00 + Oracle 10.2 + Windows Server 2003 R2 Enterprise x64 Edition) running over a MS cluster:

Transactions OS06/ST06 shows no data, and they show an info message wich states: SAPOSCOL not running ? (shared memory not available ). When we checked this issue, we noticed that, in fact, there is no sapcoscol.exe task running in any node.

But when we try to start the service (both using microsoft services console and cmd commands) although we can see the process running in the node which owns all the resources, SAP seems not notice that. The information system shows in ST06>Operating System Collector>Status is the following:

-


iinterval 0 sec.

Collector Version:

Date/time 05.09.2008 16:55:01

Start of Collector

Status report

-


Collector Versions

running COLL 20.95 700 - 20.64 NT 07/10/17

dialog COLL 20.95 700 - 20.65 NT 08/02/06

Shared Memory attached

Number of records 575

Active Flag active (01)

Operating System Windows NT 5.2.3790 SP 2 BL-SAP2 4x AMD64 Level 1

Collector PID 0 (00000000)

Collector not running (process ID not found).

Start time coll. Thu Jan 01 01:00:00 1970

Current Time Fri Sep 05 16:55:01 2008

Last write access Mon Sep 01 11:28:23 2008

Last Read Access Fri Sep 05 15:54:00 2008

Collection Interval 10 sec (next delay).

Collection Interval 10 sec (last ).

Status read

Collect Details required

Refresh required

Header Extention Structure

Number of x-header Records 1

Number of Communication Records 60

Number of free Com. Records 60

Resulting offset to 1.data rec. 61

Trace level 3

Collector in IDLE - mode ? NO

become idle after 300 sec without read access.|

Length of Idle Interval 60 sec

Length of norm.Interval 10 sec

-


But saposcol.exe is running with a certain PID in the same note than SAP and Oracle under user sapservice<sid>

We have tried to run saposcol in several ways (as, I have noted before: from microsoft service console, from cmd line using "net start saposcol", using the saposcol under C:\WINDOWS\SapCluster and the one under

F:\usr\sap\PRD\sys\exe\run, fom the two nodes, accessing the cluster through several IPs...) and tried the commands saposcol -c and saposcol -k but we cannot get the saposcoll run. Moreover, we haven't found any log information. The only log we (and SAP) could find is the one located in C:\WINDOWS\SapCluster\dev_coll.

This log remain frozen at September 1st:

-


SAPOSCOL version COLL 20.95 700 - 20.64 NT 07/10/17, 64 bit, multithreaded, Non-Unicode

compiled at Feb 3 2008

systemid 562 (PC with Windows NT)

relno 7000

patch text COLL 20.95 700 - 20.64 NT 07/10/17

patchno 146

intno 20050900

running on BL-SAP2 Windows NT 5.2 3790 Service Pack 2 4x AMD64 Level 15 (Mod 65 Step 3)

12:04:16 01.09.2008 LOG: Profile : no profile used

12:04:16 01.09.2008 LOG: Saposcol Version : [COLL 20.95 700 - 20.64 NT 07/10/17]

12:04:16 01.09.2008 LOG: Working directory : C:\WINDOWS\SAPCLU~1

12:04:16 01.09.2008 LOG: Allocate Counter Buffer [10000 Bytes]

12:04:16 01.09.2008 LOG: Allocate Instance Buffer [10000 Bytes]

12:04:17 01.09.2008 LOG: Shared Memory Size: 71898.

12:04:17 01.09.2008 LOG: Connected to existing shared memory.

12:04:17 01.09.2008 LOG: MaxRecords = 575 <> RecordCnt + Dta_offset = 614 + 61

12:04:22 01.09.2008 WARNING: WaitFree: could not set new shared memory status after 5 sec

12:04:22 01.09.2008 WARNING: Cannot create Shared Memory

-


Kernel Info:

Kernel release 700

Compilation NT 5.2 3790 Service Pack 1 x86 MS VC++ 14.00

Sup.Pkg lvl. 146

ABAP Load 1563

CUA load 30

Mode opt

Can anyone shed some light on the subject?

Thank you very much and kind regards

Edited by: Jose Enrique Sepulveda on Sep 6, 2008 2:10 AM

Former Member
Not what you were looking for? View more on this topic or Ask a question